Et trobes a:
Prova pilot d’accés d’escúters al metro i al bus
Es permet l’accés d’escúters autoritzats als autobusos i al metro dins l’àrea metropolitana de Barcelona.
L’accessibilitat universal és un dels valors estratègics de TMB. Treballem orientats a conciliar les necessitats de la mobilitat ciutadana cap a un transport públic per a tothom. El 26 de juny del 2017, davant l’augment de ginys elèctrics com a elements de suport a persones amb mobilitat reduïda, es va posar en marxa una prova pilot que permet l’accés d’escúters als autobusos i al metro que circulen íntegrament dins de l’àrea metropolitana de Barcelona. El 2019, aquesta prova es va ampliar a les línies de bus metropolità operades per l’AMB i a les línies del Trambaix i del Trambesòs. Aquesta ampliació ha suposat la participació de fins a 21 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona a la prova pilot. També s’ha ampliat la llista de models d’escúters autoritzats a accedir a aquests transports, ja que han passat de ser 9 a 19 els models aptes per participar-hi.
L’objectiu principal d’aquesta prova és garantir l’accés al transport públic a les persones amb mobilitat reduïda tot vetllant per la seva seguretat i la de la resta de viatgers, per a assolir una bona convivència.
La prova pilot servirà per definir els criteris del reglament d’accessibilitat que es preveu aprovar properament.
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha proposat les característiques tècniques per determinar els escúters que poden formar part de la prova pilot. El criteri principal és garantir la seguretat tant de qui porti l’escúter com de la resta de passatgers.
Què és un escúter?
És un producte de suport per a la mobilitat. S’equipara amb una cadira de rodes motoritzada pel que fa a l’accés al transport públic sempre que compleixi les condicions de seguretat i utilització que s’estableixen a la prova pilot. La normativa d’ús és la mateixa que s’aplica a les cadires de rodes recollida al Reglament de Viatgers.
Al bus:
- Estan autoritzats a pujar per la porta central per fer servir la rampa d’accés.
- A l’interior del vehicle s’han de situar a l’espai reservat.
- És obligatori l’ús del cinturó i de les altres mesures addicionals de què disposi el vehicle.
- Cal col·locar l’escúter en sentit contrari a la marxa, recolzat en el respatller habitual per a aquest ús i amb els frens accionats.
Al metro:
- Han d’ubicar-se a la zona reservada per a les cadires de rodes.
Requisits d’accés:
- L’escúter ha d’estar a la llista de vehicles autoritzats. Aquesta llista la pots consultar a la pàgina específica d'acreditació d'escúters del web de l'Ajuntament de Barcelona.
- L’escúter ha de portar la placa identificativa i l’acreditació facilitades per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).
- Els empleats del bus i metro poden exigir l’acreditació corresponent que s’haurà de lliurar al moment. Per obtenir l’acreditació personal i la placa identificativa de l’escúter cal adreçar-se a: Servei d’Atenció al Públic de l’IMPD, carrer València, 344, planta baixa.
- L’escúter ha de portar visible la senyalització especial de l’IMPD.